bril kind minsterkte

Hoe myopie de nieuwe pandemie is die de wereld langzaam verovert

Plus: enkele tips om een hoge minsterkte bij je kind te voorkomen

Je kind zit liever met z’n snufferd in z’n mobiel dan met z’n handen in de klei. Herkenbaar? Raise your hand! Maar who’s to blame? We hebben het over de ‘Gen A’, ofwel: de generatie ná de Millenials. Speelden wij vroeger nog een potje mijnenveger op de computer en moesten we inbellen voor een kwartiertje MSN, nu wordt de gemiddelde baby geboren met een eigen social media-account en een paar honderd likes voor een casual pose op ‘the Gram’. Smartphones, Ipads, televisie en computer: de kinderen van Generation A zijn ermee in de wieg gelegd. 

*de foto is puur ter illustratie. 

Vergeet de muisarm, de tabletnek is de nieuwe kwaal. En wat ik in de optiek veel zie, zijn kinderen en jongeren met progressieve myopie. Progressieve myopie is het proces van een toenemende minsterkte van het oog. Onschuldig zou je denken. Maar bij kans op hoge bijziendheid niet. Verontrustend is met name de prevalentie in progressieve Myopie. Want die neemt gigantisch toe. Op dit moment wordt zelfs gezegd dat progressieve myopie de snelst groeiende bedreiging voor het zicht is. Nu is het nog zo, dat van alle ouderen boven de zestig jaar, maximaal vijfentwintig procent bijziend is. Maar van de kinderen die na 2010 in Nederland geboren zijn, kan al ongeveer de helft op afstand niet meer scherp zien. Anders gezegd is dat dus óf jouw kind, of Sophietje van de overkant. In slechts enkele generaties is dat percentage nagenoeg verdubbeld. En zo komt het dat de kids van nu ook wel enigszins spottend de Generation G worden genoemd. Die ‘G’ staat voor ‘Glasses’.

‘I got it from my mama!’ Of toch niet.

Myopie zit deels in de genen. Maar studies sterken het vermoeden dat er sprake is van een veranderend leefpatroon. Zo tonen dierenstudies een causaal verband aan tussen langdurig nabij kijken en een toenemende minsterkte. Daarnaast is het aantal myopen in Azië – bijna negentig procent – aanzienlijk hoger dan in Nederland. Onze genetische identiteit is niet zo verschillend, dus blijkbaar zijn de omgevingsfactoren significant anders. Vergeleken met Nederlanders krijgen mensen in Azië bijvoorbeeld veel meer lesuren. Voor zowel Azië als Nederland echter, geldt dat iedereen meer tijd achter beeldschermen slijt en binnen verblijft. We kijken met z’n allen teveel op de telefoon of tablet. Progressieve myopie is dan ook een typische stadsziekte. 

 

Van slechtziend tot blind

’Ziekte’ klinkt misschien overdreven. Bijziendheid is namelijk prima te corrigeren met een bril, zou je zeggen. En dat is waar. Tot op zekere hoogte. Want loopt die minsterkte hoog op, vormt deze wel degelijk een serieuze bedreiging voor het zicht. Studies tonen aan dat bij een oog met een hogere sterkte dan min zes, de kans op (blijvende) slechtziendheid één op drie is. Vanaf het zestigste levensjaar leidt dit tot myope-maculadegeneratie. Nog voor het pensioen, of in ieder geval aan het eind van hun leven zijn deze mensen dus slechtziend of blind.

De early-onset, kinderen met bijziendheid op jonge leeftijd, behoren dus tot een risicovolle groep. Vroege ontwikkeling resulteert namelijk gegarandeerd in een hoge minsterkte. Bovendien groeit hoge myopie ook nog eens lang door.

Wist je dat: de ogen van iemand met zeer hoge myopie wel 30 centimeter of langer kunnen worden?

Oplossing

Alle eventuele voornemens van jou als ouder ten spijt; de technische en digitale ontwikkeling hou je in je eentje niet tegen. Hou hier maar rekening mee: de nieuwe generatie kinderen wordt geboren met een ‘digital footprint’ en een behoorlijke ‘digital savvyness’. Maar er bestaan wel therapieën om progressieve myopie te remmen. Het dragen van zachte multifocale, of Ortho-K contactlenzen kán uitkomst bieden bijvoorbeeld. Deze contactlenzen veranderen de projectie van de lichtstralen in de periferie van het myope oog. De oplossing is echter ook dichterbij te zoeken. Tenminste, in het kader van ‘ beter voorkomen dan genezen’.

Because Eyecare

Het aanpassen van de levensstijl blijkt de meest doeltreffende therapie. Daarbij verricht natuurlijk daglicht wonderen: het geeft dopamine af, waardoor de groei van het oog remt. Simpel en gratis.

Dus dít zijn mijn tips om myopie te remmen: 

  • Laat je kind buitenspelen, óf;
  • koop een hond;
  • kies een buitensport;
  • ga met de fiets naar school;
  • pas de 30/30-regel toe. 

30/30-regel

TikTok, SnapChat, FortNite: het is zó verslavend. Vroeger was je ook niet met een knuppel weg te slaan van je potje Pacman of Sonny de hedgehog. Verbieden heeft dus geen zin. Maar de 30/30-regel is een goede richtlijn: laat je kind – zoveel als mogelijk – niet langer dan dertig minuten achter elkaar, en niet op minder dan dertig centimeter afstand naar een beeldscherm kijken. Zullen ze je niet in dank afnemen. Maar ik durf te wedden dat je ze later dankbaar zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp