Wat is een goede
oogmeting?

Een goede
oogmeting uitgelegd in eenvoudige taal.
goede oogmeting

Wanneer spreek je van een goede oogmeting? En waarom krijg je bij de zelfstandige opticien vaak geen gratis oogmeting?  

Dít zijn de kenmerken van een goede oogmeting:

 • Een gedegen intakegesprek voor de meting;
 • Geen keurmerk of ‘opgeleid door een leerbedrijf’: je wordt geholpen door een MBO- of HBO gediplomeerd specialist die hier een opleiding voor heeft gevolgd.
 • Geen handwerk, maar inzet van innovatieve oogmeetapparatuur;
 • Nauwkeurig oogonderzoek: meten op de graad precies;
 • Geen garantie, maar de investering die een goede oogmeting kost vraagt vaak om een vergoeding.

Meer lezen over een goed oogmeting? Lees verder!

Een goede oogmeting uitgelegd

Een luisterend oor

Het zicht wordt bepaald door zoveel factoren. Ben je zwanger? Ben je geopereerd aan je oog? Voordat jouw oog wordt gemeten, neemt de opticien of contactlensspecialist een anamnese af. Dat wil zeggen dat hij de juiste vragen stelt om een profiel van jou op te stellen.

Vrij beroep

Helaas heeft een opticien of contactlensspecialist geen titelbescherming. Dat betekent dat iedereen in Nederland dit beroep mag uitvoeren. Onverantwoord en zelfs gevaarlijk, vinden wij. Een verkeerde diagnose kan verregaande gevolgen hebben.

Kwaliteit kost tijd. En geld.

Gratis oogmeting? Liever niet. Bij een gratis oogmeting wordt vaak vluchtig en minder nauwkeurig gemeten, aangezien deze bedrijven gericht zijn op massa en snelheid. Bij Mr. Brown nemen we álle tijd voor je. Een oogmeting duurt vaak een half uur of langer. Wij richten ons op persoonlijk advies en zien jou voor wie jij bent, niet als een nummer. Daarnaast zijn de oogmeetapparatuur en gediplomeerde specialisten ongelooflijk kostbaar. Wij vinden het logisch om een vergoeding te vragen. Je betaalt immers niet alleen voor de oogmeting, maar ook voor advies, kennis en gedegen savoir-faire.

Overigens vervallen de kosten van de oogmeting bij de aanschaf van een bril.

Nauwkeurig onderzoek, innovatieve apparatuur

Er wordt op de graad nauwkeurig gemeten. Klinkt lastig? Iets verder naar beneden leg ik het uit.

Het brilrecept

Tijdens een gedegen oogmeting worden in ieder geval de volgende waardes gemeten:

 1. De sterkte (Sferische waarde of dioptrie): dit is de sterkte van het brillenglas om bijziendheid (-) of verziendheid (+) te corrigeren.
 2. De Cilinder (Cyl): dit zegt iets over de vorm of bolling van je oog en het hoornvlies. Als de vorm onregelmatig is, heet dat astigmatisme. Een cilindrisch brillenglas corrigeert de onregelmatige vorm.
 3. As (Ax): dit geeft de richting aan van de cilinder. Voor goed zicht moeten de brillenglazen in de juiste as-richting in het montuur worden gemonteerd.
 4. Additie (add.): de additie zegt iets over je zicht op korte afstand. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met lezen, is een additionele correctie nodig om je beter te helpen zien van dichtbij.
De oogmeting bij Mr. Brown: revolutionaire apparatuur

De sterkte, cilinder, as en additie worden gemeten in graden. Veel oogmetingen worden nog uitgevoerd in kwarten (0,25). Dat betekent dat jouw sterkte bijvoorbeeld -1,25 dioptrie (dpt) of +3,5 dpt is. De as wordt zelfs nog vaak geschat op halve graden. Mr. Brown heeft de állernieuwste technologie op het gebied van oogmeetapparatuur in huis: Advanced Vision Accuracy (AVA) meetapparatuur van wereldmarktleider Essilor. Dat is revolutionair, want daarmee meet Mr. Brown op de honderdste graad (0,01) nauwkeurig! Jouw sterkte kan dus ook -1,37 dpt zijn in plaats van -1,25 dpt óf -1,50 dpt.

Voordelen voor jou op een rijtje:

 1. We meten jouw exact benodigde sterkte;
 2. Jouw brilrecept is nauwkeuriger, en dus ook jouw zicht;
 3. Jij ervaart scherp zicht, en ultiem kijkgenot en kijkcomfort.*

 

Een goede oogmeting is dus een precieze oogmeting, uitgevoerd door gediplomeerde specialisten met innovatieve oogmeetapparatuur, die precies op jou is afgestemd als uniek persoon.

*Let wel: kijkgenot en scherp zicht staan niet op zichzelf. Het is een combinatie van de oogmeting, het inmeten én het inslijpen van de brillenglazen. Meer over de complete oogzorg van Mr. Brown lees je op deze pagina.

Reviews over onze oogmeting

⭐⭐⭐⭐⭐

  
Oogmeting nodig?